Örgü şeklindeki ekmekler ciabatta’ lar çiçek şeklindeki somunlar ve bazı tava ekmekleri Ekmek Çizme Aparatı ile çizilmeden fırına girer. Bunun dışındaki diğer ekmekler ise Somun Jileti veya Ekmek Jileti ile fırınlanmadan önce çizilirler. Ekmeği Hamur Jileti ile çizerek kontrollü bir genişleme elde etmek için bilinçli bir şekilde ekmeğin yüzeyinde zayıf bir kısım meydana getiririz. İşaretlenmemiş bırakıldıklarında ekmekler kendi hacimleri kadar genişlerken zorluk çeker ve yüzeyindeki zayıf noktalardan patlar sonuç olarak da çarpık ve sert bir şekil alır.
Baget tarzındaki ekmeklerin çok nadiren değişiklik gösteren geleneksel bir çizilme şekilleri vardır; diğer ekmekler ise görünüşlerinde fark edilecek bir fark yaratılmadığı sürece, Somun Ekmek Jileti ile sonsuz farklı şekilde çizilebilir hatta bu bir nevi fırıncının ekmeğin üzerindeki imzası olur.
Aslında ekmeğin nasıl Ekmek Çizme Bıçağı ile çizdirileceğini söyleyen herhangi bir kural yoktur. Tecrübeler bizlere en kısa zaman içerisinde farklı ekmek çeşitlerinde hangi işaretleme metodunun daha çok işe yaradığını gösterecektir. Eğer hamur fazla kabarmamış ya da doğası gereği zayıf bir yapıya sahipse (örneğin içerisinde yüksek oranda çavdar unu bulunanlar) Ekmek Çizme Jileti ile küçük bir çentik yeterli olacaktır.
Çünkü genel olarak somunun yapısı bu süreçte zaten risk altında olduğundan, Hamur Çizme Bıçağı ile derin bir çizik ekmeğin yukarıya doğru yükseltmek yerine daha çok yassılaştırır. Diğer taraftan sağlam kıvamlı ve fırında ideal sıcaklıkta pişen ekmekler için atılan daha derin çizikler fırında başarılı bir şekilde gelişebilir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.