CATERİNG kelimesinin tam karşılığı yiyecek tedarik eden anlamına gelmektedir. Günümüzde toplu yemek üretimi ve toplu yemek hizmeti sunan firmalara verilen isimdir. İşyerlerinde ,okullarda ,hastanelerde toplu yemek hizmeti gereklidir. Toplu yemek toplantılarda, düğünlerde, nişanlarda, doğum günlerinde, davetlerde ve çeşitli organizasyonlarda yemek sorununu toplu çözüme kavuşturmak için catering pratik bir yol olarak gösterilir. Özellikle de günümüzde insanlar paralarını, zamanlarını iyi değerlendirmekten yanalar catring bunu daha da önemli hale getirmektedir. Catring zaman, hijyen, kalite, sağlık, hizmet hepsini bir anda sunmak da onların yaptıkları işin kalitesini göstermektedir.Yemek menüsünden etkinlik dekoruna kadar tüm ayrıntılarla ilgilenerek, davetlilere en iyi yemek hizmeti sunmak zorundadırlar. Bazı durumlarda, kişilerin beslenme tercihleri ve dini hassasiyetleri, yiyecek ve içecek tedariki için rol oynayabilir. Bu sebeple catering firması, bu hassasiyetlere özen göstermelidir.
Son 100 yılda teknolojideki yenilikler, nüfus artışı, taşımacılığın gelişimi, seyahat ve turizmdeki artış, gastronominin popülaritesinin artması ve mevcut ekonomik etkenler, catering sektörünün gelişmesine sebep oldu.
Catering hizmetleri Türkiye’de 1980’li yıllarda yayılmaya başladı. İlk önceleri sadece oteller için toplu yemek hizmetleri verilirken, daha sonra tüm sektörlere yayılarak önemli bir yemek ve ikram hizmeti haline geldi.
İş hayatı için önemli bir sektör olan catering firmaları, her sektör için farklı yemek ihtiyaçlarına verebilecek kapasite olmalıdır. Bu çerçevede hizmet verilen müşterinin tercihlerine uygun yemek veya ikram menülerinin hazırlanması, zamanında teslim edilmesi ve yemeklerin sunulması gibi faktörler, iş hayatının catering firmalarından beklediği temel başlıklardır.
Catering firmaları, tüm bu kriterleri dikkate alarak uygun yemek listeleri hazırlar. Yemek hizmetlerinde doyurucu gıdaların yanında yemeklerin birbirleri ile uyumu, yemeklerde mevsimlik ürünlerin kullanılması, kalori hesabı, gıdaların tazeliği ve hijyen gibi faktörler catering firmaları için başlıca kriterler arasında yer alır.
Yemek hizmeti alan kurumlar veya işletmeler, catering firmalarından özel menü veya uygulamalar isteyebilir. Yoğun ve tempolu çalışma hayatına uygun ve dengeli yemekler, firmaların temel talepleri arasında bulunur. Catering firmaları, bu ve benzeri talepleri yerine getirmekle sorumludur.
Catering firmaları yemekleri kişi sayısına göre hazırlar ve nakliye araçları ile ilgili kuruma sevk eder. Zamanında teslimat, en az yiyeceklerin lezzeti ve kalitesi kadar önemlidir. Yemeklerin sunumu ve estetiği de catering müşterilerinin önem verdiği konular arasında yer alır. Dikkat çeken bir sunum, basit bir yemeği bile lezzet şölenine döndürebilir.
Catering Çeşitleri
Catering hizmetleri, dört ana türde sunulur. Yemek tedarikçileri, bu türlere göre müşterileri için çeşitli ihtiyaçları karşılar.
Mobil catering hizmetleri: Mobil catering hizmetleri, bir fuarda, bir sokak köşesinde, bir şantiyede, bir yiyecek ve içecek karavanında, bir alışveriş merkezindeki kioskta veya bazı işletmelerin lobisinde bulunabilir. Bu tür yiyecek tedarikçileri, sandviçlerden salatalara kadar önceden paketlenmiş ürünler sunar. Hatta öğle yemeğini dışarında yemek isteyen ofis çalışanı müşterisine bile mobil yemek hizmeti verebilir. Özel olarak tasarlanmış kamyonetlerde, minibüslerde, özel tasarım yiyecek arabalarında veya özel yapılarda hizmet verilebilir. Sunulan yiyecek türü ve çalışma saatleri, yemek şirketinin müşteri tabanına göre değişir. Ofis veya inşaat çalışanlarına çeşitli öğünlerde atıştırmalıklar sağlanabilir. Mobil yiyecek hizmetleri, halka açık yerlerde, konserlerde veya benzeri kalabalık etkinliklerde yer alabilir.
Otel ve restoran catering hizmetleri: Genellikle çok davetli organizasyonlarda kullanılan bir catering çeşididir. Müşteri ile mutfak personeli arasında verilen bir hizmettir. Yemek veya ikram menüsü hazırlama, masa düzeni ve dekorasyon gibi hizmetleri de içerebilir. Bu hizmetler için ihtiyaç duyulan sayıda ek servis personeli ayarlanması gerekebilir.
Özel catering hizmetleri: Düğün, doğum günü partileri, iş ve kişisel yıldönümleri, iş tatili etkinlikleri, emeklilik partileri ve diğer birçok etkinlik için yemek hizmeti verilen catering türüdür. Tedarikçiler; menüler, tabaklar, yemek takımları ve servis personeli gibi tüm yemek süreçlerinden sorumludur. Ayrıca, etkinlik sona erdikten sonra masaların toplanması ve temizliği gibi hizmetler de verirler. Yemek şirketi, bir etkinliğin tüm yönlerini ele alır. Bir satış temsilcisi, müşterinin menüyü, dekorasyonu ve temayı planlamasına yardımcı olur. Yemek şirketi, müşterinin isteğine göre yemek hazırlamak için aşçılar ve yardımcı personel kiralar, yemek masaları, dekorasyonlar ve aydınlatma sistemleri kurar ve servis için sunum personeli kullanır. Yemek şirketleri, çeşitli salonlarında, otellerde, okullarda, gemilerde veya herhangi bir mekanda hizmet verebilir. Yiyecek ve diğer hizmetler için kişi başı ücret alınır.
Endüstriyel catering hizmetleri: Ticari işletmelerin yaygın olarak tercih ettiği catering türüdür. İşletmeler, yemek tedarikçilerinden bir sözleşme çerçevesinde yemek hizmeti alır. Bu yiyecek içecek tedarikçileri, işletme personeli için günlük öğün yemekleri temin eder. Yaygın olarak fabrikalar, okullar, hastaneler, hapishaneler ve havayolları şirketleri gibi çok farklı sektörlerden farklı işletmelerin tercih ettiği catering hizmetidir. Endüstriyel yiyecek içecek şirketleri; ana yemekler, ara yemekler, aperatifler ve içecekler hazırlar ve satar. Müşterinin mekanında, genellikle düzenli aralıklarla yemek sunmak üzere yemek servisi çalışanları istihdam ederler.